Seleccionar página

TRADICIÓ

El Tió és un dels elements de la mitologia catalana i aragonesa i una tradició molt arrelada a Catalunya. Malgrat les múltiples variants locals, la tradició consisteix a aplegar un tros de soca o branca gruixuda dies abans del dia de Nadal, és un ritual d’origen rural, significa l’abundància, un tronc vell i sec regala de les seves entranyes llaminadures i llepolies. És l’auguri del renaixement de la natura després de l’estació hivernal.

Pels volts del dia de la Puríssima (8 de desembre), es comença a donar menjar cada dia al tió, i se’l tapa amb una manta perquè no passi fred. El tió es fa cagar per la Nit de Nadal o el mateix dia 25 de desembre. Per fer-lo cagar, generalment s’envia la mainada a resar o a cantar nadales a un altre espai de la casa. Tot seguit se’l colpeja per torns o plegats al ritme de la cançó o vers oportú, dels quals existeixen múltiples variants. Aquest procediment es repeteix fins que el tió no caga més o bé fins que caga algun objecte que així ho indica, com una arengada ben salada, carbó, un all, una ceba, o bé es pixa a terra.

DISSENY: Aulaenginy centre de formació creativa, amb participació d’alumnes.

FINALITAT: Crear un somriure.

CARACTERÍSTIQUES TÉCNIQUES:

Dimensions: 3 m de llarg x 2 m d’ample.

MATERIALS PRINCIPALS:

A Aulaenginy, conscients i sensibles amb el medi ambient i per tal de millorar la sostenibilitat, s’ha intentat utilitzar materials reciclats, les fustes que formen l’estructura i la decoració exterior són fustes reutilitzades.

L’Estructura s’ha construït amb un sistema de costelles per disminuir el pes del conjunt. Per mantenir l’estructura del llarg s’han unit les costelles entre si amb llistons de secció 40 x 40 cm i de 40 x 20 cm. Per l’embolcall s’ha utilitzat contraxapat seguint la forma circular, degudament clavat amb puntes d’acer. La decoració exterior és escorça natural de pi, clavada al contraxapat per tal de donar un efecte natural i de tronc autèntic.

La part frontal de la cara disposa de boca on els nens/es li donen de menjar afavorint una sensació d’intriga. Els ulls estan realitzats de restes de fustes de forma ovalada i el nas és un tronc de pi. Tots aquests trets li dónen un gest d’amabilitat i comprensió, a la vegada que li dóna una personalitat.

Per tal que els nens i nenes aconsegueixin una relació amb el Tió, s’ha disposat una ubicació en la part superior on hi poden pujar amb una escala degudament anclada i crear una sensació de solidesa i confiança.

La meitat posterior del Tió està coberta amb una manta de 14 m2